MEŞHUR TÜRK YEMEKLERİ NELERDİR?




Türkiye, yemek çeşitleri bakımından oldukça geniş bir kültüre sahip bir ülkedir. Akdeniz mutfağının kendine has tadları vardır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz kendine özgü çiğ köfte ve kebapları başta olmak üzere çok çeşitli bir yemek kültürüne sahip olduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nin mısır ekmeği ve hamsili yemek çeşitleri bulunmaktadır. Böylesine çeşitli yemek kültürüne sahip ülkemizde bazı yemekler kendi yörelerinin dışında da tanınmış ve herkes tarafından bilinen ve aranan lezzetler olmuşlardır.


Türkiye’nin meşhur yemekleri denince ilk akla gelenlerden bazılarını yazalım: Mantı, güveç, menemen, yaprak sarması, kuru fasulye yemeği, pilav, imambayıldı, kadınbudu köfte, karnıyarık, tas kebabı, iskender kebap, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özgü olup bütün Türkiye’nin tanıdığı bir yiyecek olan çiğ köfte, tarhana çorbası…




Mantı yapımı, hem hamurunun, hem de hamurunun içine konulacak harcın hazırlanması ile oldukça zahmetli bir iştir. Hamur sertleşme kıvamına gelince hamur tahtası üzerinde bezelere ayrıldıktan sonra oklava ile açılır. Sonra açılan yufka küçük kareler halinde kesilir ve içerisine baharatlı et ya da kıyma konarak bükülür. “Mantı doldurma” denilen bu işi, kadınlar dayanışma halinde, birkaç kişi birlikte yaparlar. Daha sonra mantılar kaynamış suya atılır ve bir müddet pişirilir. Mantılar dişe yapışmayacak şekle gelince ateşten indirilir. Kevgirden süzülür ve bir kaba boşaltılır. Ayrıca tava içinde yağ ile salça ve bir miktar suyun ilavesiyle meydana gelen karışım mantının üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt ve sumak ilave edilerek yemeye hazırlanmış olur.


Güveç, adını içinde pişirildiği toprak güveçten alan bir yemek çeşididir. Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir. Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur. Buna patates ilave edildiği de olur. Bunlar katlar halinde döşendikten sonra fırına ya da ocağa verilir.


Menemen, genelde ana malzemesi yumurta, domates ve yeşil biber olan, yapılması çok basit olan bir başka meşhur Türk yemeğidir. Tavada pişen biber ve domatesin üzerine yumurta kırılarak yapılır. Farklı malzemeler ve baharatlar kullanılarak menemeni çok farklı tadlara sokmak mümkündür.


Yaprak sarması, asma yapraklarının içine başta pirinç olmak üzere harç konularak sarılması ile yapılır. Taze yapraktan yapılabileceği gibi salamura yaprakla da yapılabilir. Bayramlarda olmazsa olmaz Türk yemeklerindendir. Sarmaların ince olması, yapan kişinin maharetini gösterir.


Tarhana, yöresel olarak farklılıklar içerse de genelde muhteviyatı itibariyle, tuz, yoğurt, un, soğan ve içerir. Kırmızı biber haşlanır, soyulur, soğan kavrulur, un ve suyu alınmış yoğurtla hamur tutulur. O hamur bir müddet bekletilir. Bekletilen hamur ilk önce büyük parçalar halinde serilir, kurutulur, ardından elle ovularak, kalburdan elenerek toz haline getirilir. Özellikler kış aylarında toz halindeki tarhana suda kaynatılarak tarhana çorbası yapılır. Meşhur çorbalarımızın başında gelir.


Çiğ köfte, değişik usullerde yapılabilir. Malzemesi genel olarak ince bulgur, domates salçası, biber salçası, kimyon, karabiber, soğan, isot, yeşillik ve limondur. Etli veya etsiz yapılabilinir. Malzemelerin iyice karılıp sonuçta sıkıştırılıp köfte şekli verilmesiyle yapılır. Pişirilmeden yendiği için çiğ köfte adını almıştır.

Karnıyarık, patlıcan, kıyma, soğan, domates ve sivri biberle yapılan bir yemek türüdür. Patlıcanlar önce hafif kızartılır. Sonra içleri açılmış patlıcanın orta kısmına diğer malzemeler yerleştirilir. Fırında yapılması daha uygundur. İmambayıldı da karnıyarık gibi benzer malzemelerden yapılır ama imambayıldı soğuk yenilir.


İskender kebap, basit tarifle dilim dilim kesilmiş pidelerin üzerine konulan dönerin, salça sosu ve yoğurtla sunulan halidir.


Meşhur Türk yemekleri arasında pilavların yeri ayrıdır. Pirinç ve bulgur pilavı en çok yapılanlarıdır. Pirinç pilavı bir çok yemeğin yanında beraber yenilebildiği için sofralarımızda en sık yapılan yemeklerdendir.
alıntı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar